Luc Scholtes is geboren en getogen in Kerkrade en groeide op met de voor Limburg zo kenmerkende harmonie- en fanfarecultuur. Na zijn VWO-opleiding begon hij aan een studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Maastricht. Deze studie rondde hij uiteindelijk af met het behalen van zijn bachelordiploma.

 

De wil om muziek te studeren bleek echter sterker dan de drang naar een carrière als jurist. Na een jaar vooropleiding begon hij zijn trombonestudie aan het Conservatorium Maastricht bij Fred Deitz, waarna hij na enkele jaren zijn opleiding vervolgde aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln, bij Professor Ulrich Flad, Carsten Luz en Jan Böhme. Hier behaalde hij zijn bachelor- en masterdiploma, beide met het predicaat 'zeer goed'. Ook Harry Ries heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in zijn ontwikkeling als trombonist. Verder volgde hij masterclasses bij onder meer Ian Bousfield, Joseph Alessi, Branimir Slokar en Bart van Lier. Orkestervaring deed hij op bij het Nationaal Jeugdorkest (NJO), het European Union Youth Wind Orchestra (EUYWO) en de Orkestacademie van deFilharmonie Antwerpen.

 

Momenteel is Luc als freelance trombonist en euphoniumspeler voornamelijk actief bij professionele symfonieorkesten, militaire orkesten, kamermuziekensembles, pop-, musical- en studioproducties in Nederland, Duitsland en België. Zo werkte hij onder meer met de philharmonie zuidnederlandHet BalletorkestPhionMetropole Orkest, Osnabrücker SymphonieorchesterDresdner FestspielorchesterBrussels PhilharmonicAntwerp Symphony OrchestraMarinierskapel der Koninklijke Marine en Belgian Brass. 'Bühnenmusik' speelde hij bij het WDR Sinfonieorchester KölnGürzenich Orchester Köln (Oper Köln) en Beethoven Orchester Bonn (Oper Bonn). Sinds de zomer van 2017 is hij trombonist ('Bühnenmusik') bij het Orchester der Bayreuther Festspiele, ook wel bekend als de Richard-Wagner-Festspiele. Verder werkte hij mee aan verschillende edities van Symphonica in Rosso en aan de musical Evita.

 

Luc maakt deel uit van een aantal professionele ensembles op het gebied van kamermuziek, lichte muziek en volksmuziek. Vanaf het moment van oprichting is hij betrokken bij het koperkwintet MOSA Brass. Daarnaast maakte hij bijna 10 jaar lang deel uit van de band 10 Feet Up en is hij tegenwoordig onderdeel van de popformatie 5 ACES. Verder speelt hij trombone en tenorhorn bij Blechlastig en Neuländer Wirtshausmusi. Dit laatste ensemble is een initiatief van Luc zelf en komt voort uit zijn liefde voor de 'alpenländische Volksmusik'.

 

Ook de brassbandwereld is een belangrijke factor geweest in Lucs muzikale ontwikkeling. Zo maakte hij als 'principal trombone' jarenlang deel uit van Brass Band Limburg en de Noordlimburgse Brassband (BE), en speelde als invaller bij bands als Brass Band SchoonhovenBrassband RijnmondBrassband Willebroek (BE) en de 3BA Concert Band (DE). Daarnaast werkte hij mee aan concerten met projectbrassband De Hoekpunten.

 

Zijn eerste stappen in het dirigeervak zette Luc tot medio 2017 als dirigent van verschillende jeugdorkesten. Sinds 2018 is Luc dirigent van Harmonie Excelsior Nijswiller, sinds medio 2021 bekleedt hij dezelfde functie bij Harmonie Sint Antonius Lomm en vanaf medio 2023 leidt hij ook Harmonie Sint Martinus Vijlen. Bij deze verenigingen ligt de nadruk op het verzorgen van originele themaconcerten en multidisciplinaire producties, naast het consequent streven naar verbetering van het muzikale niveau door middel van deelname aan beoordelingsconcerten. Verder was Luc enkele jaren muzikaal leider van het allround blaasorkest Crombacher Muzikanten en werkt hij regelmatig als vervangend dirigent en repetitor bij verschillende harmonie- en fanfareorkesten. Luc blijft doorlopend zijn kennis en vaardigheden verbeteren door lessen te volgen bij Guido Swelsen en de internationaal vermaarde dirigent en docent Jan Cober. Masterclasses volgde hij bij onder meer Ivan Meylemans en Philip Harper.