Luc Scholtes is geboren en getogen in Kerkrade en nog steeds woonachtig in de regio Zuid-Limburg. Hij begon op jonge leeftijd met trompet spelen bij Harmonie St. Pancratius Nulland-Kerkrade, inmiddels gefuseerd tot het Koninklijk Harmonieorkest Kerkrade, en groeide op met de voor Limburg zo kenmerkende harmonie- en fanfarecultuur. Op 19-jarige leeftijd verruilde hij de trompet voor de trombone en de euphonium. Na zijn VWO-opleiding begon hij aan een studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Maastricht. Deze studie rondde hij uiteindelijk af met het behalen van zijn bachelordiploma.

 

De wil om muziek te studeren bleek echter sterker dan de drang naar een carrière als jurist. Na een jaar vooropleiding begon hij zijn trombonestudie aan het Conservatorium Maastricht bij Fred Deitz, waarna hij na enkele jaren zijn opleiding vervolgde aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln, bij Professor Ulrich Flad, Carsten Luz en Jan Böhme. Hier behaalde hij zijn bachelor- en masterdiploma, beide met het predicaat 'zeer goed'. Ook Harry Ries heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in zijn ontwikkeling als trombonist. Verder volgde hij masterclasses bij onder meer Ian Bousfield, Joseph Alessi, Branimir Slokar en Bart van Lier. Orkestervaring deed hij op bij het Nationaal Jeugdorkest (NJO), het European Union Youth Wind Orchestra (EUYWO) en de Orkestacademie van deFilharmonie Antwerpen.

 

Momenteel is Luc als freelance trombonist en euphoniumspeler voornamelijk actief bij professionele symfonieorkesten, militaire orkesten, pop-, musical- en studioproducties in Nederland, Duitsland en België. Zo werkte hij onder meer met de philharmonie zuidnederlandHet BalletorkestPhionMetropole Orkest, Osnabrücker SymphonieorchesterDresdner FestspielorchesterBrussels PhilharmonicAntwerp Symphony Orchestra en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. 'Bühnenmusik' speelde hij bij het WDR Sinfonieorchester KölnGürzenich Orchester Köln (Oper Köln) en Beethoven Orchester Bonn (Oper Bonn). Daarnaast werkte hij mee aan verschillende edities van Symphonica in Rosso en aan de musical Evita. Sinds de zomer van 2017 is hij trombonist ('Bühnenmusik') bij het Orchester der Bayreuther Festspiele, ook wel bekend als de Richard-Wagner-Festspiele.

 

Daarnaast maakt Luc deel uit van een aantal professionele kamermuziekensembles en formaties binnen de lichte muziek. Hij is vanaf het moment van oprichting betrokken bij het koperkwintet MOSA Brass en de popformatie 5 ACES. Verder speelt hij trombone en tenorhorn bij Blechlastig en Neuländer Wirtshausmusi. Dit laatste ensemble is een initiatief van Luc zelf en komt voort uit zijn liefde voor de 'alpenländische Volksmusik'. Ook maakte hij bijna 10 jaar lang deel uit van de band 10 Feet Up.

 

Ook de brassbandwereld is een belangrijk onderdeel van Lucs muzikale leven. Zo maakte hij als 'principal trombone' deel uit van Brass Band Limburg en de Noordlimburgse Brassband (BE), en speelde als invaller bij bands als Brass Band SchoonhovenBrassband RijnmondBrassband Willebroek (BE) en de 3BA Concert Band (DE). Daarnaast werkte hij mee aan concerten met projectbrassband De Hoekpunten.

 

Sinds 2013 volgt Luc lessen HaFaBra-directie bij Guido Swelsen. Zijn eerste stappen in het dirigeervak zette hij als dirigent van verschillende jeugdorkesten. Na het behalen van zijn masterdiploma trombone begon het dirigeren steeds meer prioriteit te krijgen. Daarom studeert hij sinds enkele jaren ook HaFaBra-directie onder de vleugels van de internationaal vermaarde dirigent en docent Jan Cober. Masterclasses volgde hij bij onder meer Ivan Meylemans. Sinds 2018 is Luc dirigent van Harmonie Excelsior Nijswiller en sinds medio 2021 bekleedt hij dezelfde functie bij Harmonie Sint Antonius Lomm. Ook was hij enkele jaren muzikaal leider van het allround blaasorkest Crombacher Muzikanten. Verder werkt hij regelmatig als vervangend dirigent en repetitor bij verschillende harmonie- en fanfareorkesten.

 

Tot 2021 was Luc ook als individueel docent actief bij verschillende muziekscholen en muziekverenigingen, maar uiteindelijk bleek dit niet meer te combineren met andere werkzaamheden en ambities. Op het gebied van kennisoverdracht richt Luc zich tegenwoordig op het verzorgen van workshops, groepsrepetities en (online) lessen op aanvraag.