Luc Scholtes is geboren en getogen in Kerkrade en nog steeds woonachtig in de regio Zuid-Limburg. Hij begon op jonge leeftijd met muziek maken bij Harmonie St. Pancratius Nulland-Kerkrade (tegenwoordig Koninklijk Harmonieorkest Kerkrade) en groeide op met de voor Limburg zo kenmerkende harmonie- en fanfarecultuur. Aanvankelijk speelde hij trompet, maar op 19-jarige leeftijd verruilde hij dit instrument voor de trombone. Na zijn VWO-opleiding begon Luc aan een studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Maastricht. Deze studie rondde hij uiteindelijk af met het behalen van zijn bachelordiploma.

 

De wil om muziek te studeren bleek echter sterker dan de drang naar een carrière als jurist. Na een jaar vooropleiding studeerde hij van 2010 tot 2012 trombone aan het Conservatorium Maastricht bij Fred Deitz, waarna hij zijn opleiding vervolgde aan de Hochschule für Musik und Tanz in Köln, bij Professor Ulrich Flad, Carsten Luz en Jan Böhme. In 2015 en 2018 behaalde hij hier respectievelijk zijn bachelor- en masterdiploma. Beide studies werden afgerond met het predicaat 'zeer goed'. Ook Harry Ries heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn ontwikkeling als trombonist. Verder volgde Luc masterclasses bij onder meer Ian Bousfield, Joseph Alessi, Branimir Slokar en Bart van Lier. Luc heeft zich tijdens zijn conservatoriumstudies in het bijzonder toegelegd op de tenortrombone, alttrombone en historische instrumenten, zoals de baroktrombone.

 

Als freelance trombonist en euphoniumspeler is Luc actief bij professionele symfonieorkesten, militaire orkesten en pop- en musicalproducties in Nederland, Duitsland en België. Zo werkte hij onder meer met de philharmonie zuidnederland, Het Balletorkest, Metropole Orkest, WDR Sinfonieorchester Köln, Gürzenich Orchester Köln, Beethoven Orchester Bonn, Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Sinds de zomer van 2017 is Luc trombonist ('Bühnenmusik') bij het Orchester der Bayreuther Festspiele, ook wel bekend als de Richard-Wagner-Festspiele. Bij dit orkest werkte hij onder dirigenten als Christian Thielemann, Semyon Bychkov, Valery Gergiev, Marek Janowski en Philippe Jordan. Verder stond hij in 2020 tijdelijk als euphoniumspeler onder contract bij Fanfare Bereden Wapens (Landmacht).

 

Daarnaast maakt Luc deel uit van een aantal professionele kamermuziekensembles en formaties binnen de lichte muziek. Hij is vanaf het moment van oprichting betrokken bij het koperkwintet MOSA Brass en het trombone-ensemble Slide Consort. Verder is hij trombonist binnen de blazerssecties van de popbands 10 Feet Up en 4 ACES, en speelt hij op tenorhorn 'Volkstümliche Blasmusik' bij Blechlastig en Neuländer Wirtshausmusi. Dit laatste ensemble werd door Luc zelf opgericht en komt voort uit zijn liefde voor de 'Alpenländische Volksmusik'.

 

Ook de brassbandwereld is reeds jarenlang een belangrijk onderdeel van Lucs muzikale leven. Zo maakte hij van 2010 tot en met 2017 deel uit van Brass Band Limburg en speelde hij van 2017 tot en met 2021 bij de Noordlimburgse Brassband (BE). Hij speelde als invaller bij bands als Brass Band Schoonhoven, Brassband Rijnmond, Brassband Willebroek (BE) en de 3BA Concert Band (DE). Daarnaast werkte hij mee aan concerten met 'projectbrassband' De Hoekpunten.

 

Lessen HaFaBra-directie heeft Luc, naast de gebruikelijke lessen slagtechniek aan de verschillende conservatoria, jarenlang gevolgd bij Guido Swelsen. Na het behalen van zijn masterdiploma trombone begon het dirigeren steeds meer prioriteit te krijgen. Daarom studeert Luc sinds enkele jaren HaFaBra-directie onder de vleugels van de internationaal vermaarde dirigent en docent Jan Cober. Luc is dirigent van Harmonie Excelsior Nijswiller en Harmonie Sint Antonius Lomm, en daarnaast muzikaal leider van het allround blaasorkest Crombacher Muzikanten. Verder werkt hij regelmatig als vervangend dirigent bij verschillende harmonie- en fanfareorkesten en brassbands.

 

'Last but certainly not least', vindt Luc het belangrijk om de door hem in de loop der jaren opgedane muzikale kennis en ervaring door te geven aan anderen. Dit doet hij daarom niet alleen als dirigent, maar ook als instrumentaal coach en workshopleider. In die hoedanigheid verzorgt hij jaarlijks tientallen workshops, groepsrepetities en individuele lessen op aanvraag.